G1000 case: Innovatief hybride massa overleg met burgers

Op 11 november 2011 werd in België een uniek experiment uitgevoerd. Duizend willekeurig geselecteerde burgers uit alle Belgische regio’s, sociale klassen en leeftijden werden samengebracht in Brussel om te discussiëren over vier onderwerpen. Deze thema’s hadden ze eerder zelf vastgesteld: sociale zekerheid, de financiële crisis, immigratie en een open thema. In een tweede fase zullen 32 uit de deelnemers gekozen vertegenwoordigers het proces voortzetten door een aantal concrete, uitvoerbare voorstellen te definiëren.

De deelnemers zaten aan ronde tafels in groepjes van tien. Na presentaties door deskundigen werden de onderwerpen onder leiding van een discussieleider per groep besproken. Gelijktijdig vonden zowel de G-Home, de online-versie van de G1000, als de G-Off op verschillende andere locaties in België plaats. De deelnemers van alle bijeenkomsten kregen virtueel via live streaming dezelfde presentaties te zien.

De G1000 werd op de voet gevolgd door de pers en door een groep internationale waarnemers die de wetenschappelijke methodiek bewaakten. Het hele evenement was toegankelijk voor publiek via online streaming. De opzet was uniek: het initiatief werd geheel door burgers aangestuurd en gefinancierd.

Wilt u meer lezen over deze case? Klik dan hier.

Wilt u de rapporten van de G-Home discussies lezen? Klik dan hier.